top of page

Back To The Future? Kunst, design en wetenschap herenigd

Past het idee voor een hereniging van wetenschap, kunst en design als tijdelijke, modieuze trend in onze tijdgeest of is e

r iets fundamenteler aan de hand? Een paar eeuwen geleden zijn deze drie disciplines, beïnvloed door de toenmalige nieuwe technologieën, uit elkaar gegroeid en hebben sindsdien een autonome weg afgelegd met spectaculaire gevolgen. Recentelijk voelt het aan dat de vraag naar een nieuwe convergentie sterk is toegenomen. Toekomstgerichte praktijken van designers en kunstenaars baseren zich op hybride onderzoekstechnieken en ze proberen de barrières tussen verschillende disciplines te doorbreken. In de literatuur vind je steeds meer verslagen over processen van kennisontwikkeling die gebaseerd zijn op samenwerkingen tussen kunstenaars en designers enerzijds en de academische en wetenschappelijke wereld anderzijds.

Om meer inzicht te krijgen in de deontologische, methodologische, praktische, esthetische en ook ethische processen die aan bod komen binnen de vernieuwde structurele relaties tussen kunst, design en wetenschap, had ik een gesprek met twee bruggenbouwers die verrassende verbindingen tot stand brengen tussen deze verschillende disciplines: Danielle Arets en Koen Vanmechelen bij het brede publiek vooral bekend van zijn Cosmopolitan Chicken Project en Open University of Diversity, waaraan tal van disciplines gelinkt zijn. https://issuu.com/kwintessensmagazine/docs/kwintessens_2015-3


Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page