top of page
Blockchain als factchecker
Blockchain als factchecker

Kunnen we de blockchain technologie inzetten voor het verhogen van de betrouwbaarheid in de journalistiek? In samenwerking met De Utrechtse Internet Courant en Milvum ontwikkelen we een blockchain gedreven, journalistieke factchecker. Het project wordt ondersteund door het SIDN fonds en Google.

press to zoom
Green Deal Smart Energy Cities
Green Deal Smart Energy Cities

In de komende jaren staan gemeenten, bewoners, woningbouwverenigingen, netbeheerders en energieleveranciers voor een grote uitdaging: de omschakeling van fossiele energie naar duurzame energie in woonwijken. Grootschalige energieprojecten roepen veel weerstand op, maar met het plaatsen van een paar zonnepanelen op ons dak komen we er niet. De noodzaak om in de nabije toekomst huizen en kantoren zonder aardgas te gaan verwarmen vergt grote aanpassingen die direct ingrijpen in onze leefomgeving en

press to zoom
Empowered by Robots challenge
Empowered by Robots challenge

Robots die banen inpikken, als buddy aan ons ziekbed staan of als toekomstige huwelijkspartner? Velen verafschuwen een gerobotiseerde toekomst, maar kunnen we wellicht ook een toekomst ontwerpen waarbij we samen met robots ons werk zinvoller en leuker maken? Die vraag was de inzet van een ontwerpwedstrijd die we afgelopen jaar organiseerden voor Design Innovation Group i.o.vGemeente Eindhoven Start Foundation & Next Nature Netwerk. De beste ontwerpen zullen te zien zijn op de Dutch Design Week

press to zoom
Making Conversations
Making Conversations

Big data leveren ons een schat aan informatie op, maar we moeten ons voortdurend afvragen waarom we dit alles willen weten en of de data ook daadwerkelijk bijdragen aan beter inzicht. In samenwerking met SETUP Medialab onderzochten we voor de Gemeente Utrecht en EBU hoe data gedreven sturing en kwalitatief ontwerpend onderzoek elkaar kunnen versterken.

press to zoom
LifeinVR
LifeinVR

Opkomende technologieën waaronder VR, AI of slimme algoritmes hebben een enorme impact op de berichtgeving. In dit onderzoek met VPRO Medialab en Design Academy Eindhoven verkennen wij de impact van opkomende technologieën als VR en AI voor de journalistiek.

press to zoom
Agoramodel-print
Agoramodel-print

De leesbaarheid van de wereld verandert; bibliotheken moeten zich zelf heruitvinden. In samenwerking met de Internationale School voor Wijsbegeerte en bibliotheek Utrecht onderzochten we hoe de bibliotheek in de toekomst relevant kan blijven voor lezers en organisaties in de stad. Het door filosoof Rene Gude ontwikkelde Agora gespreksmodel vormde de basis voor het ontwerpend onderzoek

press to zoom
Vlisco Dutch Design Week
Vlisco Dutch Design Week

Tijdens de Dutch Design Week presenteerde het unieke textiel- en designbedrijf Vlisco uit Helmond “Vlisco Unfolded”: een omgeving waar bezoekers met een indrukwekkende show en uitgebreid Dialogue Programma kennismaken met het bedrijf dat aan de vooravond staat van een nieuwe fase in haar bestaan.De Nieuwe verhalen kregen ruimte tijdens het programma ‘Vlisco Design Dialogues’. Onder deze noemer ging Vlisco het gesprek aan met keynote speakers uit de internationale fashion- en design gemeenschap.

press to zoom
Soft Data tourkit
Soft Data tourkit

Kwalitatief onderzoek naar datagedreven sturing tijdens Tour de France; hoe verhouden soft & hard data zich?

press to zoom
Customer journey Stadsnachtwacht
Customer journey Stadsnachtwacht

Het project ‘Toezicht in de Stedelijke Nacht van Universiteit Utrecht en Twente onderzoekt sociaalruimtelijke effecten van toezicht in binnenstedelijke, uitgaansgebieden met behulp van kwantitatieve (survey) en kwalitatieve onderzoeksmethoden (observaties, interviews, focusgroepen). Om ervaringen van ongemak of onveiligheid als onderdeel van ‘een avond uit’ beter te begrijpen maakten we ‘Customer Journey Maps’ met jongeren die met zekere regelmaat uitgaan.

press to zoom
bottom of page